Tradicions de Nadal d’arreu del món

Tradicions de Nadal d’arreu del món

Nadal és una de les festivitats més celebrades arreu del món, però la manera de viure-ho varia enormement segons el lloc. Les tradicions de Nadal reflecteixen la riquesa cultural de cada país i ofereixen una gran varietat d’activitats i rituals. A continuació, fem un repàs d’algunes de les tradicions de Nadal de diversos llocs del món.

A Itàlia fan la Befana

A Itàlia, el Nadal arriba amb la visita de La Befana, una bruixa que, segons la tradició, entra a les cases de la mateixa manera que el Pare Noel. La Befana visita les llars la vigília de l’Epifania, el 5 de gener, per deixar dolços als nens bons i carbó a aquells que s’han portat malament. A més, les ciutats italianes es decoren amb llums i mercats de Nadal.

A Alemanya els protagonistes són els mercats de Nadal i el pessebre

Aquests mercats, que comencen a finals de novembre, es poden comprar figures de pessebre fetes a mà, decoracions tradicionals i dolços com els Lebkuchen (galetes de gingebre). A més, moltes llars alemanyes preparen pessebres tradicionals, els quals es poden veure també a les places públiques. El Nadal en família és molt important a Alemanya, i el Vespre de Nadal (Heiligabend) se celebra amb un sopar familiar a base de plats com el gall d’indi o el peix.

A Mèxic destaquen las Posadas i El Niño Dios

A Mèxic, el Nadal comença amb les Posadas, una sèrie de celebracions religioses que recreen el viatge de Maria i Josep a Betlem. Els participants van de casa en casa cantant nadales fins que són rebuts amb un panet dolç anomenat Boli i una piñata. El 24 de desembre, les famílies fan una gran festa amb menjar típic com els tamales i el bacallà. També és habitual posar una figura de El Niño Dios al pessebre i obrir regals a la mitjanit.

Al Regne Unit, similar al Pare Noel d’Andorra i Espanya

Al Regne Unit, el Pare Noel és la figura principal durant Nadal. Els nens deixen una bota per a ell i els seus rens la nit de Nadal. La gran tradició d’aquest país és el Christmas Pudding, un pastís de fruites secas i espècies, que se serveix amb salsa de brandy. A més, el boxing day (26 de desembre) és un dia en què es fan donatius i es comparteixen els regals amb aquells menys afortunats.

Rússia fusiona Nadal amb Cap d’Any

Per als russos, la celebració de Nadal més destacada és la nit de Cap d’Any, que marquen amb un sopar compost per 12 plats. L’1 de gener, els nens són visitats per Ded Moroz, l’avi del fred, acompanyat de Snegurochka, la nena de la neu, qui els porta regals, pastissos de gingebre i matrioskas. Per rebre els obsequis, els més petits han de recitar poemes a Ded Moroz i ballar al voltant de l’arbre.

A Tòquio pollastre fregit, patates fregides i pastís

L’any 1974, un expatriat americà va voler sopar gall d’indi per la nit de Nadal al Japó. Com que no en trobava enlloc, es va dirigir a un restaurant d’una famosa cadena de menjar ràpid per assaborir un pollastre fregit. Els directius van assabentar-se’n i van iniciar una campanya publicitària massiva que va acabar per convertir-se en una tradició.

A Ucraïna les aranyes són les protagonistes

Segons la llegenda, una família molt pobre va plantar un arbre per decorar-lo per Nadal, però en adonar-se que no tenien recursos per fer-ho, els nens van plorar tota la nit. Les aranyes de la casa, en sentir-los, van teixir una tela a les branques de l’arbre, que, amb la llum del sol, es va convertir en daurada i platejada. Per aquest motiu, els ucraïnesos decoren els arbres de Nadal amb teles d’aranya, com a símbol de bona sort i prosperitat.

Andorra és jove