Aquesta és la planta tòxica que està envaint el nostre país
El seneci del cap és una planta invasora i tòxica i cada vegada n’hi ha més en el país, ha pujat en alçada i persisteix més. Aquestes són les conclusions d’un estudi elaborat per Andorra Recerca i Innovació (AR+I) sobre aquesta espècie que prové de Ciutat del Cap (Sud-àfrica). El vegetal és un problema greu per la flora autòctona perquè fa desplaçar la vegetació i també és un perill per al bestiar perquè és tòxica.
“Està molt relacionada amb l’activitat humana, quan la terra s’ha remogut aprofita per expandir-se”, explica la investigadora de l’AR+I, Meritxell Dalmau. L’auditoria, executada aquest estiu, ha constatat que el seneci del cap ha augmentat la seva presència a Andorra i fins i tot ja se l’ha localitzat a més altitud que l’últim estudi, que data del 2019. Precisament, els últims anys ha aprofitat les construccions dutes a terme en altitud per proliferar en cotes més altes gràcies a l’activitat humana i també al canvi climàtic. “Si es desbrossa per fer una casa, es treu la vegetació i el seneci del cap arriba i s’expandeix”, relata Dalmau. Per aquest motiu, reclama que quan s’executin plans de restauració vegetal “es facin com més aviat millor perquè així serà més difícil” el seu creixement, detalla la treballadora de la institució. De fet, fa temps que es va redactar un pla de control i que està penjat a Internet, pel qual es donaven unes directrius a les constructores com a mesura preventiva d’expansió de la planta.
Aquest vegetal és habitual trobar-se-la a prop de camins i carreteres a causa de l’acció de l’home, però l’estudi ha determinat que ja n’hi ha al mig del bosc també. “Ha arribat el mig del bosc i no li pertoca perquè sol estar en llocs assolellats”, manifesta Dalmau. Fins ara a la parròquia de Sant Julià de Lòria és el territori del país on se n’ha trobat més a causa del “canvi climàtic”, assenyala la biòloga. De facto, la seva propagació també s’ha vist a la resta del Pirineu. Zones com el parc del Cadí Moixeró ha experimentat un avenç molt gran i això posa en perill les pastures de muntanya. Es tracta d’un ésser viu que fa una gran quantitat de llavors i amb el vent i el riu aconsegueix transportar-se en altres indrets, la qual cosa s’acaba consolidant i creix.
Aquest és el cinquè estudi que es desenvolupa sobre el seneci del cap a Andorra. Respecte a l’última investigació duta a terme, els membres del treball han observat que la planta persisteix perquè en espais on ja es va trobar que habitava el 2019, hi continua ben present actualment. Entre el 2014 i el 2017 l’administració va traçar un projecte d’erradicació en tres punts del Coprincipat, però eliminar-la suposa un “esforç molt gran perquè s’ha d’arrencar quan creix”, esmenta l’experta. De fet, l’única manera d’evitar que s’expandeixi més és arrencar-la del tot. En aquest sentit, “s’hauria de fer una acció molt gran” puntualitza Dalmau.
Aquest no és l’únic vegetal que amenaça la flora del país. Hi ha altres espècies que ja han aterrat als països veïns i des de l’executiu es treballa perquè aquestes no acabin instal·lant-se en el Principat. “S’intenta des del Govern ser més previsors amb altres espècies, hi ha altres espècies invasores a França i a Espanya i el Govern ha fet alguna prospecció per intentar que si es detecten, no es propaguin”, afirma la investigadora. Una d’aquestes és l’Ambròsia, que prové d’Amèrica.