Què hi ha darrere dels titulars sensacionalistes del conflicte entre Rússia i Ucraïna?
En quasi qualsevol guerra directa, un dels dos estats implicats acostuma a partir de cert avantatge i diferència de força. Més subvencions i estoc per a armaments, armes més potents, més exèrcit… El cas és que el país amb menys força, se les enginyarà per poder lluitar i defensar-se. La guerra entre Rússia i Ucraïna il·lustra clarament un desequilibri entre potències. En el cas de Rússia, és una de les forces armades més grans i ben equipades del món, capaç de desplegar una gran quantitat de recursos militars. Ucraïna, per contra, ha de recórrer al suport internacional, especialment de l’OTAN, per defensar-se. Putin ho té clar i davant els atacs de resposta que han anat rebent per part d’Ucraïna se’ls qualifica de “terrorisme” i, per consegüent, l’OTAN com a finançadora d’aquest terrorisme. D’ençà que sorgeix el debat sobre si proporcionar armes a Ucraïna, podria fer escalar el conflicte, cosa que comportaria una confrontació directa entre Rússia i l’OTAN, i podria suposar l’inici d’una Tercera Guerra Mundial. Així doncs, els mitjans fan servir aquest context per crear titulars amb clickbait i inclús amb la intenció de crear por. Davant aquesta conjuntura, part dels actors estan a favor de proporcionar suport militar a Ucraïna com a dret legítim a la defensa contra una agressió estrangera, ja que, el suport a Ucraïna es veu com una manera de mantenir l’ordre internacional i dissuadir altres potències d’actuar de manera agressiva, mantenint la seguretat i estabilitat globals.
A Nació Digital trobem un article titulat “Ucraïna en l’ignot camí d’una guerra i una pau justes” que explora la complexa situació d’Ucraïna enmig del conflicte actual amb Rússia. Aquest article toca el difícil camí cap a la consecució d’una pau justa i la necessitat d’una solució diplomàtica que respecti la sobirania d’Ucraïna alhora que abordi les preocupacions de seguretat.
Així mateix, molts articles aborden l’assumpte amb titulars com: “Es oficial: los medios rusos ya hablan de Tercera Guerra Mundial”; “Italia alerta del riesgo de una III Guerra Mundial tras la autorización de uso de armas de EEUU contra Rusia”; “¿Vamos a la Tercer Guerra Mundial?”; “Putin anuncia que estamos a las puertas de la tercera guerra munidal” entre molts altres. És simplement sensacionalisme i la voluntat de crear un estat de terror entre la ciutadania o simplement és una realitat pròxima?
En efecte, és innegable que les tensions entre Rússia i l’OTAN són altes, i el conflicte a Ucraïna té prou potencial per desencadenar repercussions més àmplies si no es gestiona amb cura. Els riscos de confrontacions accidentals o escalades mal calculades són bastant importants. Però, tot i els titulars alarmistes, hi ha molts esforços diplomàtics en marxa per prevenir una escalada major. Actualment, s’estan invertint molts diners i hores en reunions internacionals, sancions econòmiques, i diàlegs diplomàtics per a poder gestionar i reduir les tensions. Però, davant la situació delicada és essencial que els lectors analitzin críticament els titulars i busquin informació detallada i de diverses fonts per comprendre millor les complexitats de la situació i no caure en la trampa del sensacionalisme.
En definitiva, alguns utilitzen la situació per a fer titulars sensacionalistes i més alarmistes del compte, no obstant això, no dista de la realitat, ja que la tensió hi és i les possibilitats de guerra també.