Vols un nou festiu parroquial? Ara pots votar-ho!

Vols un nou festiu parroquial? Ara pots votar-ho!

Si vius a Escaldes-Engordany i tens més de 16 anys, aquesta notícia t’interessa! El Comú vol saber si el 8 de maig, dia de Sant Miquel d’Engolasters hauria de tornar a ser una festa oficial a la parròquia. La decisió es prendrà a partir d’una consulta popular que tindrà lloc del 18 al 23 de novembre. Això significa que pots tenir veu i vot per decidir si aquest dia serà una festa parroquial per a tothom, no només per a l’administració com havia estat fa uns anys. La idea va sorgir del Consell d’Infants, els representants de les escoles dels tres sistemes educatius van proposar que el dia de Sant Miquel d’Engolasters tornés a ser festiu. Aquesta proposta encaixa amb la voluntat del Comú d’escoltar la ciutadania i implicar-la en decisions importants.

Què has de fer per votar?

  • On? Al servei de Tràmits del Comú d’Escaldes-Engordany.
  • Quan?
    • De dilluns a dijous: 8 h a 17 h (dimecres i dijous fins a les 19 h).
    • Divendres: 8 h a 15 h.
    • Dissabte: 10 h a 15 h.

Tots els residents majors de 16 anys, sense importar la nacionalitat, poden participar-hi. Això vol dir que unes 14.500 persones tenen dret a votar i decidir sobre aquesta festa tan arrelada a la història de la parròquia.

D’on ve la tradició de celebrar el dia de Sant Miquel d’Engolasters?

Tradicionalment, el dia 8 de maig els veïns d’Escaldes-Engordany fan un aplec a la capella de Sant Miquel d’Engolasters, on se celebra una missa i es reparteix coca i moscatell per als assistents. Malgrat que no està documentada la data d’inici d’aquesta festivitat, sí que sabem que la capella data del segle XII i que hi ha documents del mateix segle que parlen d’un poble aplegat al voltant de l’església, que asseguren que Sant Miquel n’era el patró.

A començaments de maig, coincidint aproximadament amb el dia de Sant Miquel, els escaldencs feien pujar el bestiar als cortals i a les bordes d’Engolasters. Durant la diada, celebraven una missa a la capella i era costum guarnir un pi amb taronges, com si la natura volgués unir-se a la festa protagonitzant un fet insòlit. La saviesa popular deia que el període que va de Sant Miquel de maig a Sant Miquel de setembre es correspon amb el període del bon temps, per això cap als voltants del 8 de maig, els ramats començaven a pujar cap a la muntanya per passar-hi aquesta època de l’any.

Per què hi hem de participar?

Perquè és important implicar-se en la parròquia i fer sentir la teva veu; a més, no cal que esperis als 18 anys, pots votar aquesta consulta a partir dels 16! Ara tens una oportunitat única per recuperar una tradició històrica i decidir com volem viure-la en el futur. S’acaba el temps… Vota!

Andorra és jove