Quins són els efectes del canvi d’hora en els joves?
El recent canvi d’hora, concretament del retrocés d’una hora (per exemple, de les 3:00 va passar a ser les 2:00 de la matinada), provoca tant efectes positius com negatius.
Efectes negatius:
L’argument principal que sosté la gran major part de societat és que es fa fosc més aviat, cosa que limita les hores de llum després de la feina o de l’activitat acadèmica. Això pot dificultar les activitats a l’aire lliure, especialment per a joves i adults que tenen compromisos fins a la tarda. De fet, aquesta falta de llum acaba generat una reducció de l’activitat física, ja que és més probable que les persones decideixen quedar-se a casa en comptes de sortir a fer exercici, cosa que afecta físicament i mentalment. Cal destacar, que la foscor també pot perjudicar l’estat d’ànim, pel fet que s’associa amb una reducció de la producció de serotonina, un neurotransmissor que influeix en el benestar emocional. Molt relacionat a això, els dies més curts i amb menys llum poden fer que moltes persones se sentin més apàtiques i amb menys energia, especialment al final del dia. Això es pot traduir en una menor motivació per a l’exercici, les activitats socials o fins i tot els estudis i el treball.
Efectes positius:
Al contrari, en retardar el rellotge, es fa de dia una mica abans, de manera que les persones poden començar les seves activitats amb llum natural. Això ajuda a activar el cos i millorar l’estat d’ànim en les primeres hores del dia. Això també es deu al fet que la llum natural al matí sincronitza millor el ritme circadiari amb el rellotge intern.
El canvi d’horari pot ser una oportunitat per adaptar rutines de son, afegir temps per al selfcare o ajustar horaris de feina i estudi per a guanyar en benestar. Algunes persones aprofiten aquest període per revisar i millorar els seus hàbits diaris.
Tot i que l’horari de tardor és menys brusc que el de primavera, el cos, com en tots els canvis, necessita temps per adaptar-se.
Mentre que els canvis d’hora es continuen fent dues vegades a l’any, existeix el debat sobre quin horari seria el millor per mantenir-lo durant tot l’any. Segons un article del National Geographic encara que es produeix un estalvi econòmic en matèria de llum durant l’horari d’estiu, aquest es veu equilibrat amb una despesa addicional en calefacció durant l’hivern. Així mateix, també ressalten que existeixen estudis que afirmen que el manteniment d’un horari permanent ajuda a la regulació dels ritmes circadiaris de l’organisme, els quals, durant el canvi d’hora es veuen alterats.
Però no cal que us amoïneu, ja que almenys a curt termini no es preveu cap canvi. Continuarem canviant l’hora dues vegades l’any.