Saps que està passant a Barcelona amb els problemes d’habitatge?

Saps que està passant a Barcelona amb els problemes d’habitatge?

Aquestes últimes setmanes l’ambient a Barcelona està d’allò més mogut. A l’Eixample Esquerra trobem la Casa Orsola un símbol, recent, de la lluita pel dret a l’habitatge. El 2021, l’empresa Lioness Inversiones va comprar l’edifici i va notificar als llogaters que no els renovaria el contracte. Els veïns s’han negat a marxar dels seus habitatges i el fons inversor els ha denunciat. En les diverses manifestacions s’han concentrat milers de persones, i la cara pública dels llogaters és Josep Torrent, ja que ha estat el primer a rebre una ordre de desnonament, després de viure-hi 24 anys. Aquest edifici de Consell de Cent representa totes les problemàtiques de l’habitatge de la ciutat: l’especulació immobiliària, els lloguers de temporada i la pujada abusiva del lloguer, entre moltes altres.

La casa Orsola aquests dies durant les movilitzacions.

Així mateix, el Bloc Papallona, al carrer de la Llançà, 20, denúncia i viu exactament la mateixa situació: la nova propietat de la finca vol destinar els pisos al lloguer d’habitacions i rescindir els contractes de lloguer actuals, alguns dels quals fa 30 anys que viuen a l’edifici.

La façana de la casa papallona.

Però per què està passant tot això? Doncs aquest és el resultat d’una cadena de problemàtiques que afecta moltes ciutats, alguns dels motius són els següents:

  1. Fons d’inversió i especulació: Fons com Lioness Inversiones compren edificis sencers amb l’objectiu de fer-los més rendibles. Això sol significar desnonar els llogaters amb contractes antics per reformar els pisos i després llogar-los a preus molt més alts o convertir-los en apartaments turístics.
  2. Pujada del preu del lloguer: Tot i que s’han intentat aplicar regulacions, moltes tenen esquerdes legals que permeten als propietaris esquivar-les i pujar desmesuradament els lloguers.
  3. Lloguer d’habitacions i apartaments turístics: Cada cop és més comú que es vulguin destinar pisos sencers a lloguer d’habitacions o a apartaments turístics, ja que això genera més beneficis que un contracte de lloguer tradicional.
  4. Legislació insuficient i pressió dels fons d’inversió: Tot i les protestes i les demandes per regular el mercat, les lleis de protecció dels llogaters són encara febles davant el poder econòmic dels fons d’inversió, que tenen capacitat per mobilitzar advocats i processos judicials ràpidament.
  5. Canvis urbanístics i renovació de barris: En zones com l’Eixample o Sants, on es troben la Casa Orsola i el Bloc Papallona, hi ha un fort interès immobiliari per transformar els edificis en habitatges de luxe o pisos de temporada.

Aquests casos han esdevingut símbols de la lluita pel dret a l’habitatge a Barcelona perquè exemplifiquen una realitat que afecta milers de persones. La pregunta és: fins on arribarà aquesta lluita i quines mesures es prendran per aturar aquests processos?

Andorra és jove