Temps per redescobrir Nadal sense consumisme
Durant les festes de Nadal, és fonamental qüestionar-se si cal endinsar-se en el consumisme desmesurat. En lloc d’acumular regals materials, es pot optar per experiències o productes sostenibles que promoguin valors com la creativitat o l’educació. La idea seria que tothom entri en el “menys és més” on es ressalta la importància de regalar de manera mesurada i responsable. Les alternatives responsables estan guanyant terreny, oferint un contrapès que ens orienta cap a un model de consum i economia més conscient i sostenible.
Pot seguir els següents quatre criteris per assegurar-te que compraràs quelcom d’encertat i no necessàriament material.
- Un regal útil per al dia a dia: A vegades, els regals més senzills com una peça de roba, una tovallola o una motxilla poden ser molt valuosos. És una bona idea pensar-hi abans de comprar per comprar.
- Un joc per compartir en família: Un joc de taula o un de construcció pot estimular la creativitat i fomentar la comunicació, especialment si és cooperatiu.
- Un llibre o una experiència cultural: Un llibre fomenta la lectura i el pensament crític. També pot ser una entrada per a una pel·lícula o un espectacle, que ofereixi noves experiències.
- El regal que fa il·lusió: De vegades, el millor regal és aquell que sorprèn, aquell que desitgen amb il·lusió i emoció.
Llista d’idees de regals (experiències) a Andorra:
- Passeig en moto de neu
- Entrades a Caldea
- Un sopar a algun lloc
- Nit a un iglú
- Patinar sobre gel
- Experiència de vins i formatges a Andorra
- Tractaments de bellesa
- Taller d’art eventos
- Escape Room
- Cursos (iniciació a la ceràmica o cursos més acadèmics)
Productes locals per reduir el desaprofitament
Sense dubte és complicat no regalar coses físiques als nostres estimats, ja que sovint en la llista de desitjos hi tenen coses materials. No obstant això, a vegades existeixen alternatives als productes que tot i que sovint són més cars també acostumen a ser més sostenibles. Per aquest motiu, podeu intentar comprar a botigues on els productes siguin de proximitat o on es pugui garantir una traça o material que sigui ecològic, per exemple en el cas de la roba. A l’hora de comprar, cal evitar materials nocius per al medi ambient, com el plàstic, i ser conscients de la sostenibilitat. Un altre punt important és que estem immersos en la cultura de l’hiperconsum i especialment del sector de l’electrònica. Per això, cal més informació sobre la base material que sustenta aquests productes i la seva relació amb les mines al Sud global que es veuen extremadament explotades i afectades.
L’hora dels àpats
La història no va només de regals sinó també dels àpats, que també són un punt imprescindible. La pujada del preu dels aliments bàsics, l’alt cost del transport d’aliments i la contaminació que genera el model agroindustrial ens faran plantejar el dilema de com, on i que comprar i com gestionar els residus. Sense dubte qui vulgui podrà comprar de proximitat fins allà on el seu pressupost li permeti, però l’actitud més responsable i ecològica serà, per exemple, no comprar fruites exòtiques, tampoc marisc de l’altra punta del món o productes “gurmet” d’altres països.