El primer mundial de Freeride de la història serà a Andorra
Andorra es prepara amb quasi dos anys d’antelació per acollir el primer mundial de la història de la disciplina ‘Freeride’. Un esdeveniment que es durà a terme de l’1 al 6 de febrer del 2026 i per on passaran els 67 millors ‘riders’ del món, el qual un d’ells serà andorrà gràcies a la ‘wild-card’ que rebrà la Federació Andorrana d’Esquí per ser l’amfitrió. “Formar part del món del ‘freeride’ ha permès guanyar visibilitat, tot i les dimensions de l’estació. Són molts anys i l’estratègia global del país, acollint proves de la Copa del Món, de la Copa d’Europa, els Mundials de BTT o les finals de manera regular, ajuda a guanyar credibilitat fora de les nostres fronteres” ha declarat el director de màrqueting de Grandvalira Resorts, David Ledesma.
El CEO del FIS Freeride, Nicolas Hale-Woods ha comentat que Andorra és un lloc “ideal” perquè se celebri la cita, gràcies a “la bona acollida i la versatilitat de les muntanyes, les quals tenen moltes cares per poder dur a terme moltes proves”. “Sigui amb neu natural o neu pols, totes dues funcionen per al campionat. També tenim companys amb els quals treballem des de fa deu anys i són elements molt importats per a una bona preparació” ha afegit. Cal recordar que els 67 millors ‘riders’ del món, unes 71 nacionalitats i 22 països, se citaran l’any 2026 al Principat per gaudir de la competició més gran de ‘freeride’ fins al moment. “És fantàstic pel país, per l’estació, la neu i els atletes, que esperem que tinguin més suport” ha declarat el vicepresident de la Federació Andorrana d’Esquí, Patrick Toussaint.
“Que els primers mundials de ‘freeride’ se celebrin a Andorra és una representació més de l’esquí i la natura al país” ha mencionat el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres. En aquest sentit, la cònsol major del comú d’Ordino, Maria del Mar Coma, ha assenyalat que Ordino-Arcalís, l’estació escollida per acollir els mundials, fa que la parròquia i el país hagin de fer un pas endavant de maduresa, esperit de superació i excel·lència per estar a l’altura d’una “marca de prestigi com és el ‘freeride'”.
Un altre dels aspectes que s’ha remarcat durant la presentació ha estat la importància de donar-li visibilitat als esquiadors júnior o de clubs base, on alguns d’ells podran estar a la cita si arriben a classificar-se a la prèvia. L’exemple més clar és el ‘rider’ nacional Joan Aracil que va guanyar el Challenger de Obertauern (Àustria) la temporada passada i cercarà estar entre els deu millors per poder estar a Andorra 2026. “És especial perquè és a casa. A cap pista em sento tan còmode com a Ordino-Arcalís” ha explicat Aracil envers la cita.
Criteris de selecció de participants
Segons s’ha revelat durant la presentació, els ‘riders’ s’escolliran mitjançant cinc mètodes amb criteris diferents. El primer mètode serà amb el rànquing FWT Pro 2025, el qual es determina pels quatre millors resultats dels sis esdeveniments. Després s’obriran unes quotes continentals per cinc regions (Àsia, Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Oceania). Aquí s’atorgarà una plaça per al millor corredor de cada regió. El tercer mètode és a través de les associacions nacionals d’esquí i el rànquing per nacions, sempre que no hi hagi cap ‘rider’ prèviament classificat. Finalment, la FIS assignarà unes invitacions a atletes amb alta rellevància mediàtica, interès nacional o en casos especials com lesions.
La darrera i última forma és la ‘wild-card’ de l’amfitrió que, com s’ha mencionat prèviament, Andorra rebrà una invitació per a un esportista que es consensuarà a la FAE. Cal recordar que cada regió només pot enviar 12 ‘riders’ amb limitació de tres atletes per categoria. Les categories seran esquí i snowboard masculí i femení en ambdós casos, mentre que la llista completa es publicarà a partir del 16 de setembre del 2025.
Les xarxes, un dels pilars de visibilitat
Durant la presentació, Torres, Ledesma i Hale-Woods han recordat que, si bé no és una cita on hi hagi una gran quantitat de públic present a les pistes, un aspecte crucial és l’estratègia comunicativa en xarxes socials. Per això, des de l’organització ja estan preparant un pla per maximitzar el contingut a xarxes i poder arribar als màxims receptors possibles.
El ‘freeride’, amb opcions de ser disciplina olímpica
Els Jocs Olímpics del 2030 se celebraran als Alps francesos, lloc on s’espera que el ‘freeride’ passi a ser disciplina olímpica. Una decisió que cada vegada va més encaminada a fer-se realitat, gràcies a la incorporació de la disciplina a l’estructura de la FIS i els Mundials.
La resolució no se sabrà fins a la tardor del 2025, però Hale-Woods ha expressat el positivisme que es viu en la Federació Internacional perquè, aviat, es pugui considerar dins del plàning olímpic.
Falta una gran nevada per obrir pistes
Demanat per l’obertura de les pistes d’esquí al país, Ledesma ha mencionat que és una decisió que encara no s’ha pres, però que, segurament, s’anunciarà dimecres. “Estem fent les últimes reunions de terreny” ha confirmat.
La voluntat és poder-les obrir aquest cap de setmana. Tanmateix, el director de màrqueting de Grandvalira Resorts ha mencionat que no es volen precipitar, ja que “els equips han estat treballant moltíssim les ultimes dues setmanes en producció de neu”. “Si les temperatures ens acompanyen, podrem millorar. Les previsions meteorològiques que teníem no s’han acomplert i està complicat” ha conclòs.