Com podem aprofitar el potencial de la IA?
Pol Guasch té la seva pròpia empresa especialitzada en intel·ligència artificial. Potser per aquest motiu, l’Institut Tecnològic de Barcelona no va dubtar en contractar els seus serveis fa uns mesos per a impartir una xerrada sobre els reptes de la integració de la IA en l’educació. Un tema que preocupa a molts docents, precisament, per com s’està expandint de manera desmesurada aquesta tecnologia que encara és molt desconeguda per a la majoria de la població. “La IA proporciona moltes facilitats als alumnes que no volen dedicar grans esforços a les seves tasques escolars. Això inquietava els professors, que sovint rebien textos i resums generats completament per IA” assegurava, Guasch, qui el proper dimarts 22 d’octubre impartirà la conferència ‘IA ètica a l’educació: més enllà de la tecnologia’ en el marc del cicle de conferències ‘Speakers’Corner’ a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes-Engordany.
Segons avançava Guasch, un dels punts centrals de la conferència serà distingir els aspectes positius i negatius d’aquesta tecnologia. “Compartiré trucs i estratègies per ajudar tant alumnes com professors a integrar la IA en la seva feina, perquè puguin ser més productius i exigents” comentava, Guasch, mentre llançava una reflexió ètica: “Hem de fer que els alumnes es plantegin aquesta qüestió: si pots completar tota una tasca amb l’ajuda de la IA, realment estàs aprenent alguna cosa?” reflexionava Guasch, qui creu que encara cal molta formació per acompanyar l’evolució d’aquesta tecnologia.
Guasch, qui convida a tots els professors interessats en aquesta matèria a assistir a la conferència, té clar que és pràcticament impossible regular l’ús de la IA a les institucions educatives. “No es tracta de regular-la, perquè és una tecnologia oberta, sinó d’educar la mirada crítica dels alumnes. Han de comprendre els avantatges i els inconvenients que comporta” afirmava, Guasch, qui està convençut que d’aquí a deu o vint anys la IA continuarà sent un recurs molt potent. “Contràriament a algunes veus, jo crec fermament que la figura del professor no desapareixerà. La IA és només una eina per ajudar tant els docents com els alumnes, però no substituirà cap dels dos rols” sostenia, Guasch. “Sempre recomano utilitzar la IA des d’un punt de vista individualista, per preparar continguts més ràpidament. No crec que arribem a deshumanitzar l’educació”, afegia.