Del Floquet de neu a la hipopòtam Moo Deng

Del Floquet de neu a la hipopòtam Moo Deng

Si ets dels que t’agrada veure vídeos d’animals a les xarxes socials, segurament ja coneixes la Moo Deng, una cria d’hipopòtam nan que està causant furor arreu del món. Aquesta criatura de galtes rodonetes, pell llefiscosa i brams escandalosos, amb poc més de dos mesos de vida ha captivat el cor de milers de persones.

El fenomen va començar quan els treballadors del zoo Khao Kheow, a Tailàndia, van compartir fotos de la Moo Deng per primera vegada a les xarxes socials. La publicació, que incloïa una enquesta per escollir el seu nom, va tenir un gran èxit. El nom “Moo Deng” que significa ‘porc saltador’ en tailandès, fou l’escollit pels fans, i des d’aleshores, la seva popularitat no ha deixat de créixer.

Des de la seva aparició en línia, la Moo Deng ha estat la protagonista de nombrosos mems. Ha estat vista “virtualment” en llocs icònics com a l’Empire State Building, fent d’heroïna d’una brigada de bombers o gaudint d’un partit de bàsquet. Aquesta explosió de fama ha portat una autèntica onada de visitants al zoo tailandès, fins al punt que han hagut de limitar el temps de visita a només cinc minuts per persona durant els caps de setmana. Tot i així, per als que no poden viatjar fins allà, el zoo ha habilitat un sistema de càmeres en directe que permet seguir els passos de la Moo Deng les 24 hores del dia.

Ara bé, no tot és tan bonic com sembla. La Moo Deng, a més de ser una estrella viral, ha estat víctima de comportaments inapropiats per part d’alguns visitants. Alguns han arribat a llançar-li objectes i aigua per evitar que s’adormi i així poder continuar gravant-la. El director del zoo, Narongwit Chodchoi, ha condemnat aquests actes com a cruels i perillosos per a la salut de l’animal.

Més enllà de la fama, és important recordar que la Moo Deng és una cria d’hipopòtam nan, una espècie nadiua de l’Àfrica occidental que està en perill d’extinció.  Aquests animals podrien desaparèixer a causa de la pèrdua del seu hàbitat natural, de la caça furtiva i de les guerres regionals. Es calcula que en queden menys de 3.000 exemplars en llibertat.

La introducció d’aquesta espècie en zoològics, com el Khao Kheow, és una de les poques maneres de garantir que es puguin preservar. Ara bé, per això cal que es respecti sempre el benestar dels animals i, sobretot, evitar convertir-los en simples atraccions turístiques.

A l’altra cara de la moneda trobem l’auge del zoo de Khao Kheow que ha aprofitat l’oportunitat per promocionar-se. A través de les xarxes socials, no només comparteixen imatges i vídeos de la Moo Deng cada dia, sinó que també han llançat tota una gamma de productes amb la seva imatge, com samarretes i pantalons, que els fans poden comprar per tenir un record d’aquesta icònica cria d’hipopòtam.

Andorra és jove